Met Antwerpse roots en een hart dat klopt in Rotterdam, combineer ik het beste wat ik geleerd heb van twee havensteden. Als activist geloof ik dat daden krachtiger zijn dan woorden. Mijn reis begon als jongerenwerker, maar kreeg een beslissende wending toen ik Augusto Boal en zijn Theatre of the Oppressed ontdekte. Zijn methodiek inspireerde mijn missie: sociaal onrecht bespreekbaar maken, onderzoeken en politiseren via theater.
Als theaterpedagoog, onderzoekend activist, creatief producent en oprichter van Formaat, werkplaats voor participatief drama in Rotterdam, werk ik vanuit de pedagogiek van de onderdrukten. Samen met groepen in achtergestelde posities geef ik een stem aan hun verhalen en creëer ik ruimte om hun situatie te onderzoeken en zichtbaar te maken via participatief drama en theater.
Met theater als krachtig middel heb ik een brede expertise opgebouwd in zowel nationale als internationale projecten. Deze kennis deel ik vol enthousiasme via de opleiding Participatief Drama, interactieve workshops en op maat gemaakte trainingen. Mijn werk draait om transformatie: van toeschouwer naar doeschouwer, van consument naar producent.
Want daden spreken altijd luider dan woorden.
Mijn werk als theatermaker richt zich op de participatie van burgers, minderheidsgroepen en educatieve projecten met een sterke pedagogische inslag. Ik geloof in het belang van het geven van een stem aan mensen die vaak veroordeeld zijn tot het luisteren naar monologen. Door theater in te zetten, breng ik hen in dialoog met anderen, waardoor communities worden geactiveerd en deelnemers veerkrachtiger worden.
Centraal in mijn aanpak staat de kracht van de brongroep: de unieke kennis en ervaringen van de deelnemers. Door deze centraal te stellen, zorgen we ervoor dat hun verhaal niet alleen gehoord, maar ook begrepen wordt, zodat sociale problemen effectiever kunnen worden aangepakt.
In voorstellingen, workshops en lezingen betrek ik mijn publiek zo actief mogelijk. Op deze manier worden zij medemakers en onderdeel van maatschappelijke veranderingsprocessen.
Als theatermaker en pedagoog, actief in het sociale domein binnen een grootstedelijke context, zie ik mezelf als een sociaal veranderaar. Mijn werk draait om het creëren van verbinding in een tijd waarin polarisatie steeds meer de norm lijkt. Kunst is daarbij mijn krachtigste middel.
Ik geloof dat iedereen een acteur is en dat theater overal kan ontstaan – zelfs in een theater. Moeilijke thema’s worden vaak makkelijker bespreekbaar met behulp van concrete scènes of visuele beelden. Ze bieden de mogelijkheid om met situaties te spelen, ze te analyseren, vooruit te kijken naar de toekomst of juist terug te blikken op het verleden. Zo wordt theater een instrument om de toekomst te onderzoeken en gezamenlijk nieuwe perspectieven te ontwikkelen.
Of je nu een collega bent, een producent, of actief in het sociale domein, ik bied ondersteuning en samenwerking op maat. Dit kan variëren van hulp bij het opzetten van participatieprojecten tot advies en coaching on the job.
Vul dit formulier in en ik neem graag contact met u op om verder van gedachten te wisselen.