Ik leerde een boer het woord ploegen schrijven, en die boer leerde mij ploegen.

We gaan een training ontwikkelen met jongeren uit Oud-Crooswijk voor de politie. Van de andere kant mogen jongeren kennis maken met het ingewikkelde politiewerk in een wereldstad, ze lopen een nachtje mee.

De jongeren gaan zelf de training uitvoeren voor een 15 tal agenten per keer. Ze maken middels hun les invoelbaar hoe het is om etnisch geprofileerd te worden in een wereldstad. Enkele forumscene’s en oefeningen uit het arsenaal van het participatief drama worden aan elkaar geschakeld. Dat wordt de basis van de kennisuitwisseling.  Het is de bedoeling dat de activiteit gaat plaats vinden in Mei 2019.

Ik leerde de boer het woord ploegen schrijven, en de boer leerde mij ploegen. (P.Freire)

Stadsdialogen

Het initiatief is een direct gevolg van de stadsdialogen die in Januari 2019 gehouden zijn in de nieuwe branding. We besloten om vier punten op de agenda te zetten vanuit de bijeenkomsten. Etnisch profileren was daar een van. Verder dit in de buurt bespreekbaar maken heeft geen zin. Dit moet rechtstreeks tussen de politie en de jongeren worden ingevuld.  Een van de andere speerpunten is wijkeconomie. We zien dit als een kans om jongeren een leuke bijbaan te geven. Ze worden ingezet als trainingsacteur. Ze spelen overigens wel het verhaal vanuit voornamelijk hun perspectief, tonen de werkelijkheid en houden daarbij rekening met hun observatie tijdens de nacht die ze meegemaakt hebben. Het zijn die scene’s die in de ontmoeting met de politieagenten het sleutel leermoment zijn. Maar ook de spellen die gedaan worden tijdens de drie uur durende workshop zullen metaforen zijn voor de beide groepen. Zodat er gezamenlijke reflectie plaats vindt in de gecreëerde veilige dilematische ruimte.

“t wordt spannend dit voorjaar!

 


Blogs